esmaspäev, 9. detsember 2019

Kadi-Triinu vahetusaasta teiselpool maakera!

YFU ehk Youth For Understanding on organisatsioon, mis koorus välja II maailmasõja traagikast. Õpilasvahetusprogrammi loomise idee sai alguse Ameerika minster John Eberlylt, kes nägi, et II Maailmasõja mõju Saksamaa noortele oli halb- noorte seas oli tunda meeleheidet ja lootusetust. Tänaseks päevaks on tegutsevaid YFU-rakukesi pea 60 riigis. Täpsema ülevaate YFU võrgustikku kuuluvatest organisatsioonidest saab, kui külastada nende kodulehekülge www.yfu.org

 Ka meie kooli õpilane Kadi-Triin Varik otsustas selle seiklusterohke väljakutse vastu võtta ning oli 2018/2019 vahetusõpilane Argentiinas! Kadi-Triinul tuli mõte vahetusõpilaseks minna, kui koolis käidi sellisest võimalusest rääkimas, samuti olid mõned tema tuttavad juba sellega kokku puutunud, seega soovis ka Kadi-Triin sellest osa saada. Riigivaliku tegi tema sisetunde järgi, Kadi-Triin vaatas maailmakaardil kõik võimalikud riigid üle, kuid Argentiinaga tekkis side. Suurt rolli mängisid ka ladina kultuur ja hispaania keel. Kadi-Triin lähtus mõttest, et kui juba minna, siis kaugele. Sõprade ja pere reaktsioon oli väga positiivne, lisaks Kadi-Triinule endale, pakkus selline ettevõtmine elevust ka lähedastele. Vahetusaasta ei ole aga tasuta lõbu, sellest, milliseid erinevaid lahendusi leidis Kadi-Triin rahalise poole jaoks saab lugeda tema esimesest blogipostitusest:
 Kadi-Triinu seiklus algas Tallinna lennujaamast 16. augustil, kus pisar silmis jättis kodustega hüvasti. Kohale jõudes võttis teda aga positiivsete emotsioonidega vastu tema hostema ja -isa, kolm hostõde ning hostvend. Oma meeldejäävaimast mälestusest räägib Kadi-Triin nii: “Esimene koolipäev, kus kõik üritasid minuga rääkida, keegi inglise keelt ei osanud ning mina hispaania keelest veel aru ei saanud, kuid ega see ei heidutanud kedagi. Kõik üritasid ikka minuga rääkida, hoolimata sellest, et ma ei vastanud või vehkisin vastusteks kätega. Samuti kutsuti mind esimesel koolipäeval klassi ette, kus mina lihtsalt seisin ja kõik õpilased pildistasid mind.” Kadi-Triin enda vahetusaastale eriti ootuseid ei seadnud, kuid tema sõnul osutus keele õppimine üsna aeganõudvaks. Vahetusaasta lõpuks oli Kadi-Triinul hispaania keel siiski suus: “Lõpuks suhtlesin vabalt, kuid nüüd vajab ikka lihvimist, kui kogu aeg ei kasuta.” Kadi-Triin võib julgelt öelda, et vahetusaastaga seoses ei kahetse ta midagi. 
 Nüüd, kui Kadi-Triinu vahetusaastast on juba mõni aeg möödas, suhtleb ta oma Argentiina sõpradega endiselt üsna tihti, nädalas 2-3 korda ikka. Kadi-Triinu sõnul muutis vahetusaasta teda avatumaks ning see avardas tohutult tema silmaringi. Varem ta teadis, et kuskil mujal on teistmoodi kultuur ja elu, kuid nüüd on ta selle kõik ise läbi elanud ning kogemus teoorias on hoopis teine. “Kõige huvitavam ja ebatavalisem vahetusaasta minu elus,” on Kadi-Triinu kirjeldus vahetusaastale Argentiinas.  

Kadi-Triinu blogi on võimalik lugeda siit: https://kadiargentiinas.blogspot.com/


PROMO 2019

Mariliis Raudsepa

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar